ANYAGISMERETI KISOKOS

Növényi eredetű szálasanyagok:

Magszálakból:

Pamut: gyapot-növény toktermésében található, rendezetlen szálak formájában, melyek “jó esetben”egyenként ” 3 cm-5,5 cm szál hosszúsággal rendelkeznek. Az érett gyapot betakarítását követően dolgozzák fel a pamutszálakat, és készítik el a boltokban található méterárut. Közkedvelt alapanyagról beszélünk, hiszen hihetetlenül nagy nedvszívóképességgel rendelkezik, ami nyáron imádnivaló tulajdonság szerintem sokunk számára.

Szövés alapján: batiszt, biber, chintz, kord, damaszt, denim (farmeranyag), finett (fonák oldalon bolyhozott kelme), frottír, gabardin, karton, puplin, bársony.

 

Háncsrostokból:

A lent szép fénye, hűvös tapintása, nagy szakítóereje, rugalmassága, könnyű fehéríthetősége és színezhetősége teszi kedvelt textilipari nyersanyaggá. A legkülönbözőbb rendeltetésű szövetek készítésére használják, a vékony batiszttól a könnyű ruházati szöveteken át a nehéz műszaki szövetekig. Közkedvelt háztartási célú felhasználásra (abrosz, szalvéta, lepedő, takaró), valamint dekorációs, bútoripari és kárpitosipari szövetek gyártására. Az ún. féllen szövetek pamut lánc- és len vetülékfonalakból készülnek. Jellegzetes felhasználási területük a háztartási törlők és olcsóbb lentartalmú szövetek. 

Levélrostokból:

Szizál (manilakender)-ből készített szálasanyag.

Állati eredetű szálásanyagok:

Gyapjú: A juhok lenyírt szőre. Ritkábban egyes más állatok (például angórakecske, kasmírkecske) szőrzetét is nevezik gyapjúnak, de ilyen esetben mindig elé teszik az állat nevét (angóragyapjú, kasmírgyapjú). A gyapjú – a hernyóselyem mellett – az egyik legfontosabb állati eredetű textilipari nyersanyag.

Selyem:  a hernyóselyem (kifejlett változatában selyemlepke) selyemgubójából készül. A szálat erről a gubóról nyerik. A gubó szálait összefésülik, az így kialakuló szálfinomságok nagyon változatosak lehetnek: foghatunk durvább, egyenetlenebb, csomósabb selyemtípusokat (pl: santung), és majd nem hogy tükörsima felületűeket (pl: szatén).

Az alpaka egy Dél-Amerikában élő teveféle, melynek gyapja az egyik legfinomabb a világon.

 

Természetes alapú vegyiszálak:

A viszkóz: természetben megtalálható cellulózból vegyi eljárással készített termék, tehát mesterségesen állítják elő.

Vagyis a viszkóz természetes alapú vegyi szál!

Hulladék pamutból,fenyő és bükkfa cellulózból állítják elő. A feldolgozás során vegyi eljárással cellulóz oldatot készítenek, melyet szálképző rózsán átvezetnek, majd kénsav-fürdőbe nyomva visszaalakul cellulózzá, és megszilárdul. Utómunkálatok után lesz alkalmas (nyújtás, öblítés, fehérítés, szárítás, és felvágás) textilipari feldolgozásra.

A modál szálat ugyanolyan módszerrel állítják elő mint a viszkózszálat, de a szálképzésnél a kicsapófürdő más vegyszereket is tartalmaz. Ezek máshogyan befolyásolják a cellulóz molekulaláncok hosszát és elhelyezkedését, így nagyobb szakítószilárdságot érnek el ami száraz és nedves állapotban is megjelenik és ezzel javítja a szál jellemzőit.

Lyocell - Tencell

Az 1980-as években a lyocellszálasanyagot (az első lyocell szálak 1985-ben kerültek forgalomba). Ennél az eljárásnál a keményfából – vagy újabban bambuszból vagy eukaliptuszbóll is – nyert cellulózt oldják és ebből az oldatból húzzák a szálakat. Az előállítás a viszkózgyártásénál kisebb vízigényű és teljesen zárt rendszerben történik, így nem jár káros anyagok kibocsátásával, és az oldószer csaknem teljes egészében visszaforgatható és újból felhasználható.

A lyocell puha fogású, a viszkóznál is jobb nedvszívó képességű, száraz és nedves állapotban egyaránt erős szál, a belőle készült textília szép esésű, jól színezhető és gyűrődésre sokkal kevésbé érzékeny, mint a viszkóztermékek. Jó nedvszívó képessége és nedvességleadó képessége nanofibrillás szálszerkezetének köszönhető. Ugyanezen tulajdonsága folytán puha, kellemes fogású textilterméket eredményez. Előnyös tulajdonságai miatt sok helyen átveszi a viszkóz és a pamut szerepét, nemcsak a ruházati cikkek, hanem a lakástextíliák és műszaki textíliák körében is.

 

Szintetikus szálak:

Poliamid:

A ruhaiparban elsősorban lágy poliamidszálakat használnak. Készítenek belőle fehérneműt, harisnyát, bélés-ruha-blúzanyagokat, fürdőruhákat, esőkabátot, varrócérnát. Gyapjúval, pamuttal, kötött termékekhez, plüssökhöz vegyítik, közbélés előállítására is hasznosítják.

A hőszigetelési képessége az előállítástól függ. A nedvszívása igen gyenge, emiatt erősen töltődik. A kopásállósága és szakítószilárdsága jó, nagyon rugalmas, kevésbé gyűrődő karakterű szálasanyag. Göbösödik. Az előállítástól függően a szálak a magas fényűtől a mattig, a finomtól a merevig bármilyenek lehetnek.
Amennyiben keverékszálként szerepel az anyagban, számolni kell vele, hogy alacsonyabb hőfokon vasalható, így nem feltétlenül lehet élmentesre, gyűrődésmentesre vasalni a ruhát.
Intenzív fény hatására a poliamid öregszik, fakul.

 

Polieszter:

A legsokoldalúbb tulajdonságokkal rendelkezik, nagyon sok területen használják. Az egyik leggyakoribb és legnépszerűbb vegyiszál a világon. Szálkeverékekben, adalékanyagként nagyon gyakran találkozhatunk vele, gyapjúval, pamuttal, viszkózzal vegyítik, hogy kiegyensúlyozzák ezen szálak kevésbé előnyös tulajdonságait, például a gyűrődékenységet, a színkopást, a bolyhosodást, a tisztíthatóságot stb..
Finom női konfekció, alkalmi, és sport ruházat céljára is alkalmas. Öltönyök, kosztümök, ruhaanyagok, ingek, blúzok, munkaruházat, polár holmik, kabátok, védőruházat, bélés, cérna, vlies-anyagok stb. egyaránt készülnek belőle.

A hőszigetelő képessége előállítástól függő. Alig vesz fel nedvességet, könnyen feltöltődik. A kopásállósága és a szakítószilárdsága a legjobbak között van. A rugalmassága nagyon jó, gyűrődésre alig hajlamos.
A fényereje és a szálfinomsága előállítástól függően bármilyen lehet.
A fényállósága nagyon jó.

Poliakril, poliakrilnitril

A karaktere, melegtartása, szerkezete, lágysága leginkább a gyapjúhoz hasonlítható, jó hőtartó, könnyen mosható, gyorsan száradó, borzolható, alacsony sűrűségű, könnyű. Göbösödésre hajlamos. Hőre erősen zsugorodó szál, melyet jellemzően vágott szálként dolgoznak fel. Önmagában, vagy szálkeverékként (gyakorta gyapjú mellett) találkozhatunk vele, leggyakrabban kötött ruháknál, kardigánoknál, pulóvereknél.
A napfénynek, időjárásnak a legjobban ellenálló szálasanyag, főként a lángállósága okán dekorációs anyagnak is kiváló.

Elasztán

Az elasztán minimum 80% poliuretánt tartalmaz. A rugalmas nyúlása nagyon magas, jól színezhető, a gumiszálnál vékonyabbra gyártják. Többnyire más szálakkal keverve állítanak elő belőle ruházati termékeket. Nagyon sok ruhában felfedezhetjük, formakövetőbbé, kényelmesebbé tesz sok anyagtípust. Vasalásnál figyelni kell, mert magas hőfokon hajlamos hirtelen zsugorodni, összeugrani, elpattanni.